Д-р Аспарух Илиев е ръководител на лаборатория в Берн и експерт

...
Д-р Аспарух Илиев е ръководител на лаборатория в Берн и експерт
Коментари Харесай

Д-р Аспарух Илиев: Носете FFP2 маски и не се врете в муцуните на болни хора

Д-р Аспарух Илиев е началник на лаборатория в Берн и специалист по сигурност на имунизациите. В страницата си във фейсбук той разгласява значима информация 

за Омикрон разновидността, който още веднъж следва да залее страната

Сега е доста подобаващ миг да се ваксинирате против Ковид и/или да си сложите бустър. Вариантът ВА.5 на Омикрон е по-заразен от предходните, частично заобикаля предходния имунитет, само че в него има разновидност, която го връща частично към делта разновидността и е допустимо да е по-опасен от предходните Омикрон разновидности. Посоченото по-долу изследване дава данни за известно по-сериозно засягане на белодробната тъкан спрямо по-ранните Омикрон разновидности.

Да, Омикрон разновидностите заобикалят имунитета частично, само че желая да уточня няколко въпроса:

- хуморалният имунитет (антитела) и клетъчният имунитет (Т-лимфоцити) имат разнообразни характерности освен като скорост на разрастване, само че и като специфичност по отношение на ангигена (белтъка, който разпознават). И до момента в който единият може да бъде заобиколен частично, това не значи, че по този начин ще е и с другия.

- даже и с отчасти заобикаляне на имунитета имунизиране и бустери дават нелоша отбрана, изключително против тежко протичане. Подсигурете се, доколкото е допустимо с ваксина - преболедуването е по-рисковано.

- преболедуването на предходни разновидности ви дава много слаба отбрана против Омикрон. Както при преболедуване, по този начин и при имунизация сега е значимо КОГА са се случили. Затова и се предлагат бустери на 6 месеца, като при Омикрон преболедуването може да се одобри за бустер.

- оставам черноглед за идната зима поради доста по-заразния вид на Ковид сега. Просто ще има доста заболели.

- носете FFP2 маски и не се " врете " в муцуните на заболели хора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР